Pendidikan KhasPendidikan khas
Pendidikan khas adalah perkhidmatan dan kemudahan pendidikan yang disediakan untuk individu berkeperluan khas, atau kurang upaya, yang terdiri daripada mereka yang mengalami kecacatan mental, bermasalah pembelajaran, gangguan emosi dan tingkah laku, gangguan komunikasi(pertuturan dan bahasa), hilang pendengaran, hilang penglihatan atau darjah penglihatan yang rendah, kecacatan fizikal dan golongan pintar cerdas.
Kementerian Pelajaran Malaysia menurut Akta Pendidikan 1996, Peraturan-peraturan Pendidikan (Pendidikan Khas 1997 Bahagian II 3(2) menyediakan pendidikan khas dan kemudahan untuk murid bermasalah penglihatan dan pendengaran, manakala pendidikan khas integrasi pula adalah untuk yang bermasalah pembelajaran, penglihatan, dan pendengaran.
Ia diwujudkan di peringkat prasekolah, sekolah harian biasa rendah dan menengah serta sekolah menengah teknik atau vokasional, dengan menggunakan pendekatan pengajaran berasingan dan separa inklusif. Tempoh pengajian bagi sekolah rendah adalah selama enam tahun, manakala bagi sekolah menengah pula selama lima tahun dan dilanjutkan sehingga dua tahun maksimum mengikut keperluan murid.
Bilangan murid pendidikan khas rendah dan menengah di seluruh Malaysia adalah seramai 2912, manakala guru pula ialah seramai 630. Terdapat sebanyak 28 buah sekolah rendah, iaitu lima(kanak-kanak buta), dan 23 (kanak-kanak pekak). Manakala bagi sekolah menengah rendah pula, terdapat tiga buah sekolah pendidikan khas iaitu, satu (kanak-kanak buta) dan tiga (kanak-kanak pekak). Bilangan murid pendidikan khas integrasi pula adalah seramai 11 961, manakala gurunya pula adalah seramai 2587 orang.
Syarat-syarat
Syarat-syarat kemasukan ke sekolah pendidikan khas pula adalah; Tadika(berusia tidak kurang 6 tahun), Sekolah Rendah(berusia 6+ hingga 14+ tahun) dan Sekolah Menengah (13+ hingga 19+ tahun. Semua kanak-kanak ini mestilah mendapat pengesahan daripada doktor terlebih dahulu dan dapat menguruskan diri sendiri tanpa bantuan orang lain.


-----------------------------------------------------------
Dirantai macam haiwan
Oleh Nur Ain Musdad
am@hmetro.com.my
2010/03/11
MELAKA: Dia dirantai seperti haiwan ternakan dalam sebuah bilik tanpa tilam dan tandas. Lebih mengejutkan, remaja lelaki berusia 19 tahun terbabit kurus kering umpama pelarian perang kebuluran di Afrika.

KEJAM...pegawai JKM melihat keadaan remaja OKU yang dirantai selepas dibawa keluar dari bilik dia dikurung.

SEJUK...keadaan remaja terbabit ketika ditemui dalam bilik, semalam.
Penderaan terhadap remaja kurang upaya (OKU) itu terbongkar selepas kakitangan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Daerah Melaka Tengah diketuai pegawainya, Saidatul Aini Jafri, memeriksa sebuah pusat jagaan swasta di Jalan Tan Cheng Lock di sini, semalam.

Saidatul Aini berkata, ketika ditemui pihaknya, remaja terbabit terbaring atas lantai kesejukan dengan kaki kanannya dirantai pada jeriji tingkap bilik di pusat jagaan itu.

Menurutnya, beliau langsung tidak menyangka paksaannya supaya pintu bilik itu dibuka membongkar rahsia ia menempatkan remaja terbabit dalam keadaan amat memilukan.

Sebelum itu, katanya, wanita warga Indonesia berusia 30-an yang menjaga pusat jagaan itu cuba berdolak-dalik ketika diminta membuka bilik berkenaan dengan mendakwa ia kosong dan tidak perlu diperiksa.

Pada mulanya, beliau hairan apabila penjaga berkenaan kelihatan gelisah ketika pegawai JKM lalu di depan bilik terbabit seperti menyembunyikan sesuatu.
“Dia (penjaga) sanggup menyatakan bilik berkenaan dihuninya sendiri dan tiada apa di dalam. Melihat keadaan sedemikian, saya mendesaknya membuka pintu berkenaan bagi memastikan perkara sebenar.

“Sebaik dibuka, alangkah terkejut apabila mendapati seorang remaja lelaki yang kurus kering terbaring kesejukan di atas lantai dengan kaki dirantai.

“Tindakan berkenaan tidak wajar kerana remaja terbabit dirantai seperti binatang tanpa bertilam, tikar dan tandas,” katanya ketika ditemui mengetuai Operasi Taska dan Pusat Jagaan tidak berdaftar di sini, semalam.

Difahamkan, remaja lelaki berkenaan ditempatkan di pusat jagaan itu sejak dua bulan lalu selepas dihantar keluarganya.
Saidatul Aini berkata, JKM yakin remaja berkenaan dibiarkan terkurung dalam bilik itu berikutan tubuhnya banyak kudis dan amat kurus.

Menurutnya, penjaga pusat jagaan itu juga mendakwa tidak pernah mengabaikan remaja berkenaan, namun apabila kakitangan JKM meminta kunci untuk membuka rantai berkenaan, mereka mendakwa sudah hilang menyebabkan ia terpaksa dipotong.

“Malah, mereka mendakwa remaja lelaki itu dikurung kerana ganas dan akan mencederakan diri, namun selepas rantai dibuka, dia kelihatan seperti biasa serta tiada aksi agresif.

“Alasan itu menunjukkan mereka tidak peka dengan syarat ditetapkan JKM untuk membuka pusat jagaan berkualiti dan selamat bagi golongan memerlukan.

“Pusat jagaan itu tidak menepati kualiti dengan keadaan bangunan tidak selamat, tiada tangga keselamatan selain pakaian penghuni tidak bersesuaian serta banyak katil rosak,” katanya.
Saidatul Aini berkata, pusat jagaan terbabit menempatkan 23 penghuni terdiri daripada OKU dan warga emas.

Katanya, JKM mengambil tindakan sementara menghantar remaja berkenaan untuk mendapatkan rawatan di Hospital Melaka.

“Kami akan berbincang untuk mengambil tindakan lanjut, selain memaklumkan kepada keluarga remaja itu bagi setiap keputusan dibuat.
“Jika keluarga masih mahu menjaganya, kami akan membenarkannya dibawa pulang apabila keadaannya kembali sihat, namun jika sebaliknya, dia akan ditempatkan di bawah jagaan JKM.

“Kami juga sudah mengambil tindakan terhadap pusat jagaan terbabit dengan memberi notis untuk tindakan selanjutnya,” katanya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan